Zvaigžņu festivālu atklās kanādiešu pianists Luī Lortī

Sākusies biļešu tirdzniecība uz 32. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla koncertiem, kas koncertzālē "Lielais dzintars" norisināsies no 9. līdz 23. martam.

Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanā 2024. gada 9. martā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Gunta Kuzmas vadībā uz koncertzāles ”Lielais dzintars” skatuves kāps kanādiešu pianists Luī Lortī (Louis Lortie), kurš jau vairāk nekā trīs gadu desmitus veidojis savu karjeru kā viens no daudzpusīgākajiem pianistiem pasaulē.

Lortī izveidojis ilgtermiņa sadarbību ar tādiem slaveniem kolektīviem kā BBC Simfoniskais orķestris, Francijas Nacionālais orķestris, Drēzdenes Filharmonisko orķestri, Filadelfijas Simfoniskais orķestris, Sentluisas Simfoniskais orķestris, Sidnejas Simfoniskais orķestris un daudziem citiem.

Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanā Luī Lortī atskaņos Friderika Šopēna Pirmo klavierkoncertu, kas sacerēts 1831. gadā un pirmatskaņots Parīzē, gūstot milzīgus panākumus.

Jau otro gadu Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri uz skatuves kāps arī Valda Vikmaņa Latvijas Jauno atskaņotājmākslinieku konkursa laureāti.

2024. gada Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla programmā iekļauti pieci koncerti, un klausītājiem būs iespēja dzirdēt Friderika Šopēna, Volfganga Amadeja Mocarta, Pētera Vaska radītu simfonisko mūziku. Koncertzāles “Lielais dzintars” Dzintara Jurgelaiša kamerzālē, savukārt, gaidāms kamerdžeza mūzikas vakars un klaviermūzikas solo vakars ar Johana Sebastiāna Baha, Sergeja Prokofjeva un Šopēna mūziku.

Festivāla noslēgumā, 23. martā, šoreiz dzirdēsim izcilā itāļu operu ģēnija Džuzepes Verdi “Rekviēmu” – monumentālu garīgās vokāli instrumentālās mūzikas skaņdarbu, kurā komponists ielicis visu savu ģeniālā melodiķa un lielu muzikālo formu dramaturģijas meistara talantu.

Vērienīgajā festivāla noslēguma koncertprogrammā Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā klausītāju priekšā dosies ar izciliem solistiem un savu ilggadējo partneri Valsts akadēmisko kori “Latvija”.

LIEPĀJAS STARPTAUTISKO ZVAIGŽŅU FESTIVĀLU savulaik kā Starptautisko Pianisma zvaigžņu festivālu 1993. gadā aizsāka Liepājas Simfoniskā orķestra bijušais mākslinieciskais vadītājs Imants Resnis. Festivālā uzstājušies vairāk nekā 170 pianisti no visas pasaules - Eiropas, Āzijas, Ziemeļ- un Dienvidamerikas, Austrālijas. Starp māksliniekiem ir tādi vārdi kā Džulians Džozefs, Mihails Voskresenskis, Fredijs Kempfs, Noriko Ogava, Roberts Mičels, Kristīna Ortiza, Dmitrijs Baškirovs, Staņislavs Igolinskis, Brižita Anžerera, Lazārs Bermans, Rolando Luna, Čano Domingess, Eldars Djangirovs un daudzi citi.

Kopš 2016. gada, kad Liepājas Simfoniskais orķestris iemājoja koncertzālē "Lielais dzintars", festivāls pārdzimis plašākā formātā, piesaistot ne tikai pianistus, bet arī izcilus dziedātājus, izcilus citu instrumentu virtuozus, un kļuvis vēl saistošāks publikai. Līdz ar to tas vairs nav Starptautiskais Pianisma zvaigžņu, bet Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas “Biļešu paradīzes” tīklā.

Koncertus atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds un Liepājas pilsēta.

JAUNUMI

Zvaigžņu festivālu atklās kanādiešu pianists Luī Lortī
Sākusies biļešu tirdzniecība uz 32. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla koncertiem, kas koncertzālē "Lielais dzintars" norisināsies no 9. līdz 23. martam.