Valsts svētku koncerts ar “Latvian Voices” un Reini Zariņu

Ieskandinot Latvijas 104. gadadienu, Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” 17. novembrī pulksten 19 gaidāms jau par tradīciju kļuvušais Valsts svētku koncerts, kurā šogad skanēs latviešu akadēmiskās un tautas mūzikas pērles mūsdienu a capella grupas “Latvian Voices”, pianista Reiņa Zariņa un Liepājas Simfoniskā orķestra sniegumā. Klausītājus kā klātienē, tā tiešraidē priecēs gan aizraujoša un reti dzirdēta klasika, gan skaņdarbi pavisam jaunās aranžijās diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

Koncertu svinīgi atklās komponistes Ilonas Breģes Koncertuvertīra simfoniskajam orķestrim, kas pirmoreiz atskaņota Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācību orķestra sezonas atklāšanā pagājušā gada rudenī. Šogad tā starojoši ieskandinās valsts svētkus koncertzālē Liepājas Simfoniskā orķestra izpildījumā.

“Jau skaņdarba iepazīšanas process atklāja tā vitālo un optimisma piesātināto raksturu, kas citkārt drēgnajā un tumšajā valsts svētku laikā spēs mūs ieraut priekpilnā svētku virpulī. Koncertuvertīras mūzikas audumā autore ietvērusi vairākas tēmas, kas, savstarpēji vijoties, ved mūs pretim spilgtam finālam, tostarp piedzīvojot svētku uguņošanai līdzīgas epizodes,” darba noskaņu iezīmē diriģents Kaspars Ādamsons, kura vadībā šis darbs ticis gan pirmatskaņots, gan skanēs arī svētku koncertā.

Uz skatuves pievienosies arī virtuozais koncertpianists Reinis Zariņš, kurš kopā ar orķestri izpildīs Latvijas mūzikas virzītājspēka, izcilā komponista Jāņa Mediņa pirmo un vienīgo Klavierkoncertu. Tas uzskatāms par absolūtu hitu, taču Latvijā pēdējo reizi izpildīts pirms 12 gadiem.

“Šis ir neticami aizraujošs un spilgti virtuozs, taču arī spēcīgu melodiju un intimitātes caurvīts klavierkoncerts, kas neapšaubāmi uzskatāms par latviešu klasikas standartu. Man ir liels gandarījums strādāt ar šo tehniski izaicinošo darbu, jo es zinu, cik vareni tas skan, cik patīkams un baudāms tas ir gan pašiem izpildītājiem, gan arī klausītājiem,“ tā Mediņa Klavierkoncertu raksturo pianists Reinis Zariņš. 

Pavisam īpašu etnofolka un simfoniskās mūzikas saplūsmi koncerta otrajā daļā apmeklētājiem atklās vokālais ansamblis “Latvian Voices”, kas kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri izpildīs grupas izdaudzināto tautasdziesmu ciklu “Latvietes mīts”. Gadu gaitā šis darbs pārtapis no a capella skanējuma līdz koncertuzvedumam, kurā tautasdziesmām pievienojušies latviešu dzejnieču dzejoļi. Valsts svētku koncertā tas iegūs pavisam jaunu nokrāsu, pārejot no filigrāna vokālā cikla uz bagātīgu orķestra skanējumu grupas dalībnieces, komponistes Lauras Jēkabsones aranžijā.

Neskatoties uz dažādajiem papildinājumiem un jauninājumiem, kompozīcijas galvenais vēstījums palicis nemainīgs. “Latvian Voices” par radīto tautasdziesmu ciklu teic: “Šis ir stāsts par sievieti no dzimšanas brīža līdz pat dzīves pēdējām dienām, kas izstāstīts caur tautasdziesmas vārdiem un Lauras Jēkabsones mūziku. Šajās dziesmās kopā savijas pagātnes, tagadnes un nākotnes balsis. Šīs dziesmas skan balsīs, kurās runāja un dziedāja mūsu mātes. Un viņu mātes un mātes mātes. Šīs balsis rit mūsu dzīslās. Tās pārmantojas. Pārtop. Turpinās.”

Pateicoties Liepājas koncertzāles digitālajām iespējām, koncerts būs klausāms un skatāms kā klātienē, tā jebkurā vietā Latvijā un plašajā pasaulē tiešraidē. Pārraide būs skatāma bez maksas koncertzāles digitālajā platformā www.digitalaisdzintars.lv.

Biļetes uz koncertu klātienē pieejamas “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības tīklā.

JAUNUMI