Pirmoreiz atjaunotajā estrādē simfoniskās mūzikas koncerts

Šo piektdien, 5. augustā pulksten 19 Liepājas koncertdārzā “Pūt, vējiņi!” vasarīgi vieglu simfoniskās mūzikas programmu aicina piedzīvot festivāls “Liepājas vasara”. Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri koncertēs pianists Vestards Šimkus un saksofonists Oskars Petrauskis. Pie diriģenta pults – jaunais Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents Guntis Kuzma.

Pianists VESTARDS ŠIMKUS kopā ar orķestri atskaņos amerikāņu komponista Džordža Gēršvina 1925. gadā radīto klavierkoncertu. “Tas ir īpaši spilgts un enerģisks džeza un akadēmiskās mūzikas apvienojums,” saka Vestards Šimkus.

Džordža Geršvina daiļradē līdzās pastāv gan akadēmiskās, gan populārās mūzikas žanri, kas kopā veido viņa neatkārtojamo rokrakstu. Gēršvins ir simbols tam, kā 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs tuvinājās divas mūzikas kultūras – eiropeiskā klasiskās mūzikas vide un Amerikas džezs. Viņš rakstījis mūziku Brodvejas izrādēm, un daudzas Gēršvina dziesmas laika gaitā kļuvušas par džeza standartiem.

Ap 1924. gadu komponists pievērsās klasiskās mūzikas žanriem – klavierkoncertam, rapsodijai, simfoniskajai poēmai, uvertīrai un variācijām. Tur jūtama franču komponista Morisa Ravēla ietekme, un no Ravēla daiļrades koncertā savukārt būs dzirdams populārais “Bolero”.

Saksofonista OSKARA PETRAUSKA solo varēs baudīt ievērojamā Holivudas komponista Džona Viljamsa mūzikā, kas rakstīta Stīvena Spīlberga slavenajai filmai “Noķer mani, ja vari” ar Leonardo di Kaprio galvenajā lomā. Šī mūzika savulaik bijusi nominēta gan Grammy, gan Kino akadēmijas balvai.

“Caur šo saksofona koncertu es daudz vairāk sajutu stāstu, filmas sižetu. Tur ir tik ģeniāli uzrakstītas tēmas, kas izskan instrumentāli. Muzikāli skaidri katrā no koncerta trīs daļām var izprast notiekošo, arī laikmetu, mukšanas epizodes, slēpšanās un shēmošanas,” sajūtās par mūziku dalās Oskars Petrauskis.

Pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults stāsies jaunais orķestra mākslinieciskais vadītājs Guntis Kuzma, kurš šajā dejiski dzīvespriecīgajā koncertprogrammā iekļāvis arī Leonarda Bernsteina uvertīru “Kandids” un meksikāņa Arturo Markesa Dansonu.

Biļetes uz festivāla “Liepājas vasara” koncertiem pieejamas “Biļešu Paradīzes” tīklā.

Lai sniegtu atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas ieradušies Latvijā vai nevar atgriezties Ukrainā Krievijas izraisītā kara dēļ, Liepājas Simfoniskais orķestris šo koncertu piedāvā apmeklēt bez maksas. Ukrainas pilsoņi ir aicināti doties uz Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centru un, uzrādot pasi, vai ID karti, saņemt bezmaksas ieejas karti.

JAUNUMI