Nakts koncerts Rundālē ar Pelēča Rundāles kvintetu

Sestdien, 30. jūlijā, Rundāles pilī ar četriem dažādiem notikumiem norisināsies festivāls “Liepājas skaņas Rundāles pilī”, un tā kulminācijā pulksten 22 Rundāles pils Franču dārzā koncertēs izcilais klarnetists – Liepājas Simfoniskā orķestra topošais galvenais diriģents Guntis Kuzma kopā ar orķestra jaunās koncertmeistares Līgas Baltābolas vadīto Liepājas stīgu kvartetu.

Nakts koncertā lāpu izgaismotā Franču dārzā pie Rundāles pils kāpnēm varēs baudīt vienu no visvairāk apbrīnotajiem Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbiem – Klarnetes kvintetu La mažorā K.581. Tas ir vienīgais no Mocarta pabeigtajiem klarnetes kvintetiem, turklāt viens no agrākajiem un zināmākajiem tieši šim instrumentam rakstītajiem skaņdarbiem.

Otra koncertprogrammas pērle būs Georga Pelēča “Rundāles kvintets” klarnetei un stīgu kvartetam. 2011. gadā radīto Rundāles kvintetu komponists veltījis Rundāles pilij. “Nesen biju apmeklējis Rundāles pili, un tā man spilgti palika prātā ar saviem košākajiem momentiem – rožu dārzu, ieeju, skatu no ārpuses, Zelta zāli, Balto zāli. Šajā opusā visus šos elementus sarindoju vienā svītā,” savulaik intervijā Latvijas Radio bija paudis komponists.

Skaņdarbs bija klarnetista Gunta Kuzmas pasūtījums un viņš to pirmatskaņoja kopā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvartetu: “Šī mūzika ir ļoti viegli uztverama – par sajūtām un iztēli, kas rodas Rundāles pils Zelta un Baltajā zālē, un brīnišķīgajā rožu dārzā. Visiem mūziķiem tur ir ko krāšņi izspēlēties – virtuozas pasāžas, asprātīgi ritmu savijumi un skaisti, melodiski motīvi. Tā ir priecīga un harmoniska mūzika. Esmu to pirmatskaņojis un ierakstījis, un tad ilgi gaidīju nākamo īsto brīdi – nu tas ir pienācis!”

Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais festivāls “Liepājas skaņas Rundāles pilī” sāksies pulksten 15.

Ģimenes ar bērniem varēs piedzīvot pirmizrādi koncertuzvedumam “Mazais princis”, ko veido Spēlmaņu nakts un Lielās mūzikas balvas laureāte – režisore Zane Kreicberga tandēmā ar komponistu Andri Vecumnieku. Koncertuzvedumā piedalīsies aktieris Ēriks Vilsons un Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi.

Tam sekos muzikologa Oresta Silabrieža vadīta koncertsaruna, kur par balles nozīmi vēsturiskos momentos sarunāsies Latvijas Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Rundāles pils muzeja ilggdējais direktors Imants Lancmanis. Sarunu papildinās izcilās flautistes Egijas Sproģes muzikālās intermēdijas.

Vēl pirms nakts koncerta Rundāles pils Zelta zālē Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Aināra Rubiķa vadībā atskaņos koncertprogrammu “Balle cauri gadsimtiem”.

Biļetes uz festivālu “Liepājas skaņas Rundāles pilī” pieejamas “Biļešu Paradīzes” tīklā.

JAUNUMI