Rimbenieka noslēgumā Vojceha Kilara mūzika

20. augustā pulksten 20 Liepājas Sv.Jāzepa katedrālē izskanēs Liepājas Simfoniskā orķestra jaundibinātais Dienvidkurzemes festivāls “Rimbenieks”. Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar Valsts akadēmisko kori “Latvija” un starptautisku solistu ansambli diriģenta Māra Sirmā vadībā atskaņos poļu minimālista un laikmetīgās mūzikas komponista Vojceha Kilara mesu “Missa pro pace”.

Festivāla noslēguma koncerta centrā tiek likts poļu 20. gadsimta klasiskās un kino mūzikas komponists Vojcehs Kilars un viņa daiļrade. Daudziem, kas nav dzirdējuši komponista vārdu, viņa mūzika tomēr ir pazīstama slavenās un apbalvotās filmu mūzikas dēļ, taču šī būs viena no retajām iespējām dzirdēt Kilara koncertmūziku izskanam ārpus komponista dzimtenes robežām.

Vojcehs Kilars bija viens no izcilākajiem poļu minimālistiem un laikmetīgās mūzikas komponistiem. Uzskatīts arī par vadošo poļu avangarda meistaru līdzās izcilajiem komponistiem Kšištofam Pendereckim, Boļeslavam Šabeļskim, Henrikam Gureckim un citiem. Sadarbojoties ar dažādiem izciliem poļu režisoriem, Kilars ir radījis mūziku vairāk nekā 140 filmām, saņemot ievērojamas atzinības un apbalvojumus gan vietējā, gan starptautiskā mērogā, to skaitā balvu par izcilāko partitūru 1975. gada filmai “Apsolītā Zeme” un Cēzara balvu par labāko filmu mūziku pasaulē tik ļoti zināmajai 2002. gadā tapušajai filmai “Pianists”.

Izvērstā “Mesa mieram” rakstīta 2000. gadā un ar emocionāli piesātinātu skanējumu ved klausītāju no tumsas uz gaismu. Skaņdarba dominējošie aspekti ir vienkāršība un askētisms. Tajā poļu minimālists atsaucas uz agrīno viduslaiku, baroka un avangarda stilistiku. Meditatīvais viduslaiku raksturā tapušais apcerējums atspoguļo ceļu no tumsas līdz gaismai un mieram. Solistu ansambli šajā skaņdarbā veidos soprāns Viktorija Pakalniece, mecosoprāns Sniedze Kaņepe, poļu tenors Rafals Bartminskis un bass Rihards Mačanovskis.

Komponista vienkāršā mūzikas valoda caurstrāvo ne tikai reliģisko mūziku. Koncertā skanēs arī Kilara simfoniskā poēma stīgu orķestrim “Orawa”. Tas ir stāsts par Tatru kalniem, ko poļi dēvē par savu garīgo dzimteni. Šeit komponists glezno muzikālu ainu par dabu kalnos un cilvēka sajūtām par tās brīnumaino skaistumu. Poļu komponists par savu darbu saka: ““Orawa” ir vienīgais darbs, kuram es neizmainītu nevienu noti.”

Šī koncertprogramma, kas tiek veidota sadarbībā ar 24. Starptautisko garīgās mūzikas festivālu, 19. augustā skanēs Rīgā Sv.Pētera baznīcā.

Jaunais Dienvidkurzemes festivāls “Rimbenieks”, kas nes ilggadējā Liepājas pilsētas mēra, Liepājas operas, Tautas konservatorijas un Mākslas skolas dibinātāja, kā arī Liepājas Filharmonijas atjaunotāja Evalda Rimbenieka vārdu, aicina apceļot Dienvidkurzemi, atklājot tās kultūrvēsturisko mantojumu, dabas krāšņumu un cilvēku viesmīlību, sastopoties vasarīgos koncertos un baudot Liepājas mūziķu aizrautīgo spēli. Savā pirmajā sezonā festivāls kopā ar 16 dažādiem koncertiem būs norisinājies gan daudzviet novadā – Smaižos, Cīravā, Vecpilī, Aizputē, Priekulē, Griezē un Grobiņā, gan arī Liepājā.

Festivālu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

JAUNUMI